Terugblik op eerdere edities 

 

WTC 2016: Pijlers van de wetenschap

Rond de driehonderd mensen bezochten op 11 april 2016 de vierde Vakconferentie Wetenschapscommunicatie in het Academiegebouw in hartje Utrecht. De vakconferentie bood een interactief programma met als keynote-spreker Frans de Waal, breakout-sessies, inspirerende sprekers, micropresentaties, debatten, discussies en uiteraard netwerkmomenten met vakgenoten. 

Met als thema Pijlers van de wetenschapscommunicatie zochten we tijdens deze vakconferentie niet naar de verschillen, maar naar de overeenkomsten in de groeiende branche van de Nederlandse wetenschapscommunicatie.  

Aan het einde van de conferentie konden we zeven pijlers (de steunpilaren waarop goede wetenschapscommunicatie berust) formuleren. We hopen dat elke beginner hiermee de grootste valkuilen kan vermijden en dat elke oude rot het kan gebruiken om nieuwe ideeën aan te toetsen.

> Bezoek de website van WTC16 voor een volledig overzicht van deze dag.

 

WTC 2015: De Nationale Wetenschapsagenda

Nederland kreeg in 2015 een Nationale Wetenschapsagenda. Dat was niet alleen belangrijk voor de wetenschap, maar ook voor de wetenschapscommunicatie. De manier waarop ideeën voor die agenda verzameld werden was vernieuwend, namelijk door wetenschappers, bedrijven, instellingen én het algemene publiek vragen te laten insturen. 

In Amsterdam, kwamen we op 25 september 2015 ’s middags in NEMO bij elkaar om te spreken en te luisteren, te debatteren en te netwerken. De conferentie begon met de keynotelezing door Alexander Rinnooy Kan, één van de voorzitters van de Nationale Wetenschapsagenda. 

’s Avonds was ook in NEMO het Discovery festival, waar de diehards zich konden onderdompelen in een uitgaansnacht waarin wetenschap, kunst, muziek en plezier centraal stonden.

> Bezoek de website van WTC15 voor een volledig overzicht van deze dag.  

 

WTC 2014: Luisteren, vertellen, doen

Op 1 oktober 2014 betraden ruim 270 wetenschapcommunicatoren (voorlichters, journalisten en beleidsmakers), tijdens de tweede editie van de vakconferentie Wetenschapscommunicatie, in Amsterdam het prachtig opgeknapte Artis en bediscussieerden effectiviteit binnen de wetenschapscommunicatie.

Verschillende succesvolle voorbeelden van binnen en buiten de Nederlandse wetenschaps-communicatiewereld lieten tijdens deze dag zien dat beter luisteren naar het publiek essentieel is als we werkelijk een dialoog over wetenschappelijke bijdragen aan de maatschappij willen.

Samenwerken is het devies, de ‘uitvinding van het wiel’ delen met elkaar. Gelukkig bleek dat onderzoek en uitvoering, theorie en praktijk, elkaar steeds vaker weten te vinden. En dat wetenschapscommunicatoren zich er steeds meer bewust van  zijn dat ze gezamenlijk methoden moeten ontwikkelen om effectiviteit te meten.

> Bezoek de website van WTC14 voor een volledig overzicht van deze dag.

 

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren