Sessie 06

 

Mediatraining geven aan wetenschappers: dat kun je prima zelf

Door Michel van Baal en Roy Meijer

Voor professionele woordvoerders is een dure mediatraining essentieel, maar voor wetenschappers niet: ze treden meestal op als deskundige, een rol die minder kwetsbaar is. Zo’n training kun je als wetenschapscommunicator prima zelf geven. Dat is zelfs beter, want het levert niet alleen beter voorbereide wetenschappers op, maar minstens zo belangrijk: een sterkere band tussen wetenschapper en wetenschapscommunicator. Op de TU Delft hebben we de laatste vijf jaar zo ongeveer 500 mensen getraind.

Ook je eigen mediatrainingspoot opzetten? Michel van Baal en Roy Meijer delen hun ervaringen en geven antwoord op de prangende vraag: hoe word ik een volleerd ‘Rutger Castricum’?

Download de presentatie Mediatraining DIY.

 

Michel van Baal
Michel is persvoorlichter/woordvoerder van de Technische Universiteit Delft (TU Delft), en volgens zijn Twitterbio ‘ernstig verdwaald ruimtevaartingenieur’. Hij werkte negen jaar voor ESA en groeide daar in het communicatieambacht. Sinds 2009 is hij weer terug op zijn honk bij de TU Delft. Met zijn collega’s geeft hij in Delft veertig interne mediatrainingen per jaar, waarbij Michel de rol van behoorlijk irritante journalist vervult. Tot op heden nog nooit echt geslagen, wel bijna.

Roy Meijer
Roy is adviseur wetenschapscommunicatie bij de TU Delft. Met als basis een propedeuse journalistiek, een deelcertificaat voorlichting, een afgeronde studie Cognitieve Kunstmatige Intelligentie, een flinke dosis common sense en de nodige praktijkervaring, geeft hij samen met collega Michel van Baal mediatrainingen bij de TU Delft, en soms daarbuiten. Roy zorgt voor de nodige theoretische onderbouwing en wapent de wetenschappers met kernboodschappen, zodat ze Michel - Castricum/Kockelman - van Baal succesvol het hoofd kunnen bieden.

 

Sessie 01 - Sessie 02 - Sessie 03 - Sessie 04 - Sessie 05 - Sessie 06 - Sessie 07 - Sessie 08 - Sessie 09

Sessie 10 - Sessie 11 - Sessie 12

qr code scannen
 qr code scannen