Sessie 07

 

Beoordeel zelf WTC voorstellen: doe mee aan de pilot-jurybijeenkomst Public Engagement Profiel

Door Alex Verkade (voorzitter), Santje van Londen, Leonie van Drooge en Behnam Taebi

Wat is goede wetenschapscommunicatie? Het is voor niet-experts moeilijk daar grip op te krijgen. Dat maakt het lastig om wetenschapscommunicatie serieus te nemen als taak van de wetenschap. En dat betekent dat het in de dagelijkse werkelijkheid van wetenschappers vaak sluitpost is, na onderzoek en onderwijs.

Het Rathenau Instituut werkt aan een ‘Public Engagement Profiel’ – een standaard voor kwaliteit van wetenschapscommunicatie. Financiers kunnen het profiel gebruiken om voorstellen te  beoordelen; wetenschappers en instituten kunnen het gebruiken om hun public engagement te toetsen.

In deze sessie testen we een pilotversie van het PE-profiel. De deelnemers beoordelen als jury’s een aantal projectvoorstellen.

Download de presentatie Beoordelingsinstrument WTC

 

Alex Verkade
Alex richtte in 2000 met drie anderen De Praktijk op, een projectbureau voor wetenschapscommunicatie en onderwijs. Met De Praktijk organiseerde hij, naast veel meer, tien jaar lang het Discovery Festival en startte hij samen met NEMO de Vakconferentie Wetenschapscommunicatie. In 2016 hief Alex De Praktijk op.

Sindsdien werkt hij aan een beoordelingsinstrument voor de kwaliteit van wetenschapscommunicatie; eerst zelfstandig, sinds november 2016 bij het Rathenau Instituut.

Naast zijn werk daar is Alex betrokken bij diverse wetenschapscommunicatieprojecten. Zo organiseert hij dit voorjaar in Amsterdam-Oost een project met lokale astronomen van de Universiteit van Amsterdam en de islamitische basisschool rondom de islamitische geschiedenis van sterrenkunde.

Santje van Londen
Santje is beleidsmedewerker bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ze houdt zich bezig met de dossiers Open Science, Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten en Wetenschapscommunicatiebeleid. Santje is onder andere betrokken bij de ondersteuning van het Weekend van de Wetenschap, de Avond van Wetenschap en Maatschappij, coördinatie van het WTC-beleid en het nationaal open science beleid.

Behnam Taebi
Behnam is universitair hoofddocent Geschiedenis en filosofie van natuurwetenschappen en techniek aan de TU Delft.
Zijn doel is de praktische mogelijkheden van engineering en ethisch denken over technologie dichter bijeen te brengen. Behnam is opgeleid in zowel de technische materiaalwetenschappen als in de filosofie, verbleef een tijd aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), werkte twee jaar op Harvard University en heeft een groot internationaal netwerk opgebouwd. Hij geeft publiekslezingen en is betrokken bij masterclasses rond techniek en ethiek voor Nederlandse parlementariërs. Behnam is lid van De Jonge Akademie en houdt zich daar ook bezig met public engagement.

Leonie van Drooge
Leonie is senior onderzoeker bij het Rathenau Instituut. Daar onderzoekt ze, onder meer, in samenwerking met academische onderzoeksgroepen en afdelingen mogelijkheden voor valorisatie. Ze beoogt bij te dragen aan de ontwikkeling van een visie op valorisatie. Daarnaast verzorgt Leonie workshops voor gebruikers van het Standaard Evaluatie Protocol en is zij betrokken bij de ontwikkeling van een nieuw protocol. Leonie werkte in verschillende samenwerkingsprojecten op het gebied van evaluatie van maatschappelijke kwaliteit van onderzoek, met onder andere KNAW, NWO, VSNU, HBO-raad, QANU en NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen
.

 

 

Sessie 01 - Sessie 02 - Sessie 03 - Sessie 04 - Sessie 05 - Sessie 06 - Sessie 07 - Sessie 08 - Sessie 09

Sessie 10 - Sessie 11 - Sessie 12

qr code scannen
 qr code scannen