Sessie 04


Digitale innovatie voor het verbeteren van de maatschappij

Door Maarten Okkersen (voorzitter), Tanja de Bie, Thomas Hurkxkens, Jorn Poldermans en Thomas Baar

Het Center for Innovation van de Universiteit Leiden heeft als missie de universiteit voor te bereiden op de digitale toekomst door technologische trends in onderwijs en onderzoek op te sporen en te onderzoeken. Het centrum onderzoekt technologie vanuit het perspectief van de mens: het start initiatieven die relevant zijn voor de maatschappij en ontwikkelt leerervaringen en innovatie-instrumenten

Zo onderzoeken ze hoe we omgaan met de groeiende digitale werkelijkheid en wat dit betekent voor onze leerervaringen en de manier waarop we werk organiseren. En een stap verder: ze zoeken technologische oplossingen voor de meest ingewikkelde uitdagingen in de wereld, zoals het bewerkstelligen van vrede, recht, veiligheid en welvaart voor iedereen.

In deze ‘Living Lab’-sessie presenteert het centrum een aantal projecten waaronder hun flagship-project HumanityX , een nieuw platform voor het bevorderen van digitale innovaties rondom de thema's vrede en recht.

 

Hoe kan online leren helpen met het bereiken van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen?

Tanja de Bie (Center of Innovation, Universiteit Leiden)

Samen met het World Food Programme (WFP) werkt het Online Learning Lab team aan een Small Private Online Course (SPOC) voor vijfhonderd WFP-medewerkers over inzet van innovatieve tools bij problemen rond geografie en flexibiliteit. Ook maakt het team gebruik van de toegankelijke MOOC’s (Massive Open Online Courses) om de meest recente onderzoeken in vrede en recht naar buiten te brengen. Met MOOCs als International Law and Terrorism hebben ze al meer dan 500.000 mensen bereikt.

Mixed reality in het medisch onderwijs

Thomas Hurkxkens (Center of Innovation, Universiteit Leiden)

Kan ‘mixed reality’ (een combinatie van virtual reality en het echte leven) iets betekenen voor het medisch onderwijs? Dat is de vraag die het Centre for Innovation en het LUMC stelde tijdens hun experimentele project met de Microsoft Hololens. Zij ontwierpen een experiment waarbij een virtueel anatomisch model naast een echt menselijk lichaam wordt getoond. Op deze manier leren studenten geneeskunde van hun eigen lichaamsbewegingen, terwijl ze tegelijkertijd de virtuele anatomische weergave van het lichaam bestuderen. Met het plan voor dit experiment won het team de Surfnet Innovation Challenge 2016/ 2017.

The promise of data?

Jorn Poldermans en Thomas Baar (Center of Innovation, Universiteit Leiden)

Data is 'Big', ‘Open’ en ‘Geweldig'. Data kan onze manier van werken en hoe we beleid maken drastisch veranderen. Maar hoe kunnen we de hype achter ons laten en kan data daadwerkelijk worden gebruikt voor vrede en recht? Tijdens deze sessie zullen we aan de hand van drie voorbeelden verkennen of de datarevolutie meer is dan alleen een hype.

 

Sessie 01 - Sessie 02 - Sessie 03 - Sessie 04 - Sessie 05 - Sessie 06 - Sessie 07 - Sessie 08 - Sessie 09

Sessie 10 - Sessie 11 - Sessie 12

qr code scannen
 qr code scannen