Sessie 08


De Knowledge Mile; een community rondom onderzoek

Door Marloes Voskuilen (voorzitter), Sabine Niederer, Matthijs ten Berge en Maarten Terpstra

De Knowledge Mile is een initiatief van drie hogescholen om de slimste straat van Nederland te creëren in het hart van Amsterdam. In het gebied is er een hoge concentratie van grootstedelijke vraagstukken en tegelijk zeer veel expertise aanwezig om oplossingen voor deze problemen te ontwikkelen.

Bewoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties, studenten, docenten en onderzoekers vormen de Knowledge Mile community. Samen gebruiken zij de straat om oplossingen te ontwikkelen, te testen en te tonen.

In deze sessie leggen we het ecosysteem uit en laten we enkele aansprekende projecten zien.

Download de presentatie Knowledge Mile


Voorzitter: Marloes Voskuilen (Hogeschool van Amsterdam, HvA)
Marloes is projectcoördinator bij Knowledge Mile Amsterdam. De verbinding leggen tussen praktijkgericht onderzoek, onderwijs, bedrijfsleven en samenleving is voor haar een bron van inspiratie. Marloes brengt partijen samen en is een permanente bron van informatie en ideeën voor vernieuwing en ontwikkeling. Ze zal vertellen  over de ambities en samenwerkingen die zijn ontstaan in de Knowledge Mile community. Een van de ambities is om in het gebied het langste en hoogste park van Amsterdam te creëren en dat te gebruiken als bron voor praktijkgericht onderzoek.

Sabine Niederer
Sabine is hoofd onderzoek van de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze promoveerde bij Mediastudies op een studie van het klimaatdebat zoals dat online wordt gevoerd. Sabine organiseert al ruim tien jaar evenementen, conferenties en exposities op het snijvlak van wetenschap, kunst en digitale media. Als onderzoeker brengt zij maatschappelijke kwesties als klimaatverandering en fake news in kaart op basis van web content. Als gespreksleider van deze sessie probeert ze samen met sprekers en publiek een antwoord te vinden op de vraag: 'Hoe bouw je een community rondom onderzoek en onderzoekuitkomsten?'

Matthijs ten Berge
Matthijs is directeur van het Amsterdam Creative Industries Network (ACIN), het landelijke Centre of Expertise voor creatieve industrie en digitale technologie. Matthijs is de bedenker van de Knowledge Mile en heeft met ACIN het initiatief genomen voor dit langste Fieldlab van Nederland. Op de Knowledge Mile worden vraagstukken die letterlijk voor de voeten van de studenten, docenten én onderzoekers op straat liggen vertaald naar oplossingen. Matthijs zal vertellen over het ontstaan en de snelle ontwikkeling van deze community, waarna we hem verder kunnen ondervragen over het succes van dit 'ecosysteem'.

Maarten Terpstra
Maarten is de pro-actieve community manager van de Knowledge Mile. Hij linkt de vragen van de gebruikers uit de straat aan hen die de antwoorden hebben of kunnen vinden, binnen of buiten de kennisinstellingen. Maarten verbindt de gebruikers van de Rembrandttoren tot het Rembrandthuis, het Knowledge Mile gebied met een heel eigen dynamiek en energie. Via Maarten heeft de community toegang tot de brainpower van 60.000 studenten, tal van aansprekende organisaties, bevlogen ondernemers en eigenzinnige start-ups. En niet te vergeten van 30.000 buurtbewoners. We gaan het met Maarten hebben over zijn bijzondere rol in het laten groeien van een betrokken community. 

 

 

Sessie 01 - Sessie 02 - Sessie 03 - Sessie 04 - Sessie 05 - Sessie 06 - Sessie 07 - Sessie 08 - Sessie 09

Sessie 10 - Sessie 11 - Sessie 12

qr code scannen
 qr code scannen