Impressie van sessie 02

 

Speelse reflectie: tools voor geslaagde interactie

Lucas Keijning (NEMO Science Museum), Marjoleine van der Meij (Athena Instituut, Vrije Universiteit Amsterdam) en Frank Kupper (Athena Instituut, Vrije Universiteit Amsterdam)

 

De deelnemers worden gelijk goed wakker gemaakt door de opdracht een ballon op te blazen en die met z’n tweeën zo hoog mogelijk weten te houden. Het bloed stroomt, we kunnen beginnen met een zeer interactieve sessie. 

De theorie achter een goede spreker-publiek interactie is gebaseerd op principes en voorwaarden en wordt uitgelegd met voorbeelden. De principes zijn:

  1. Verhalen. Zorg dat de deelnemers zich betrokken voelen bij een onderwerp door een verhaal
  2. Verbeelden. Door middel van een object of plaatje kan de deelnemer dingen zien vanuit een ander perspectief
  3. Co-Creatie. Samenwerken en onderhandelen zorgt voor gezamenlijk inzicht en begrip
  4. Actie-Reflectie. Verbeeld hoe een situatie zal verlopen en reflecteer op de afloop.

Voorwaarden:

  • Ruimte om te experimenteren
  • Focus
  • Stimulerende begeleiding

In kleine groepjes in de praktijk gebracht door een opdracht te verzinnen bij de 17 duurzame doelen van de VN. 

Deze sessie levert voor de deelnemers inzicht in de speelse reflectie en de mogelijkheden om dat te ontwerpen. Serieus en speels zijn geen tegenpolen, maar manieren het aanpakken van een probleem/onderwerp. Opmerkelijk is dat de deelnemers de principes en voorwaarden te zien kregen en konden ervaren in voorbeelden en gelijk konden toepassen in de groepsopdrachten. 

Naar eigen zeggen nemen de deelnemers mee: Luisteren naar je groepsgenoten en meer samenwerken. Door middel van deze tools kan je met elk onderwerp(ook grote ingewikkelde) samen tot iets leuks en simpels komen. 

Een geslaagde interactie is als mensen enthousiast betrokken worden bij het onderwerp.  Dit moet een  sterke emotionele reactie opleveren zowel positief als negatief. Dat zorgt voor andere blik op thema. Andere blik zorgt voor ander gedrag dit. 

Uitgang van Lucas Keijning is: Wetenschap is interessant. Bepaalde dingen in de wetenschap moeten verteld worden, mensen moeten snappen wat er echt aan de gang is. Wetenschapscommunicatie wordt er ook leuker van. De emoties worden onthouden samen met de kennis. De combinatie zorgt er voor dat je er anders naar kijkt en beter onthoud. Het is leuk dat er anders naar gekeken wordt. 


Download de presentatie Speelse reflectie: tools voor geslaagde interactie

 

Impressie keynote Kellie Liket - Impressie keynote George Marshall - Impressie 01 - Impressie 02 - Impressie 03 - Impressie 04 - Impressie 05 - Impressie 06 - Impressie 07 - Impressie 08 - Impressie 09 Impressie 10 Impressie 11 Impressie 12

Terug naar overzicht van impressies

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren