Impressie keynote-lezing George Marshall

 

Values and identity - the underlying science of climate change communications

 

George Marshall doet onderzoek naar de manier waarop je het meest effectief kunt communiceren over klimaatverandering. Enkel wetenschappelijk bewijs geven is tegenwoordig niet meer genoeg, zo weten we na de discussie rondom vaccinatie of wat er voorafging aan de Brexit. Een groot deel van de bevolking is sceptisch over de wetenschap en trekt liever zijn eigen conclusies. Dus dat 97 procent van de klimaatwetenschappers zich zorgen maakt, is niet genoeg om anderen te overtuigen van de grootte van het klimaatprobleem.

Of mensen zich druk maken om de klimaatverandering, hangt niet zozeer af van hun wetenschappelijke kennis, maar eerder van hun politieke voorkeur of de heersende attitudes binnen de groepen met wie ze zich identificeren. Zelfs voor mensen die de gevolgen van de klimaatverandering voor hun ogen zien voltrekken, zoals de bevolking van New Jersey na de overstromingen ten gevolge van de orkaan Sandy in 2012, is klimaatverandering geen gespreksonderwerp. Hoe komt het dat er een collectieve stilte is als het gaat om klimaatverandering?

Verhalen en identificeren
Volgens Marshall komt dit doordat we de wereld bekijken door de lens van verhalen. En klimaatverandering is geen duidelijk verhaal; er zijn bijvoorbeeld geen duidelijke vijanden aan te wijzen, zoals wel het geval is bij terrorisme. Daarbij denkt een grote groep mensen dat het probleem van klimaatverandering pas speelt in de toekomst. Mensen identificeren zich graag met een groep die dezelfde waarden deelt. Daarom is de beste strategie om mensen te overtuigen volgens Marshall het overbrengen van de volgende boodschap: Dit is wie jij bent. Dit is waar jij om geeft (het milieu). Er zijn andere mensen zoals jij die het hiermee eens zijn. Dus als je dit doet (zorg dragen voor het milieu) behoor je nog meer tot jouw groep. En dan wordt de wereld meer zoals jij wilt dat de wereld zou moeten zijn. 

Om dit te bereiken moet je als communicator rekening houden met verschillende doelgroepen. Een casestudie van Marshall laat zien dat deze strategie werkt. In het zuiden van de Verenigde Staten organiseerde hij een ontmoeting tussen een groep christelijken en een groep wetenschappers. Door dit gesprek werden de christelijke leiders doordrongen van de urgentie van het klimaatprobleem en maakten zelf een filmpje waarin ze hun volgelingen opriepen om in hun dagelijks leven meer rekening te houden met het klimaat. Sociaal bewijs (‘social evidence’) lijkt in deze tijden van nepnieuws belangrijker dan wetenschappelijk bewijs. 

Belangrijke vraag uit het publiek: Is ook de grootte van het probleem niet een oorzaak dat zo weinig mensen in actie komen voor een schonere planeet? Je eigen bijdrage lijkt immers een druppel op een gloeiende plaat? Volgens Marshall werkt het net als met andere grote onderwerpen als migratie en zorg; ze vragen om politiek ingrijpen. Als individuen moeten we de krachten bundelen om het klimaat op de politieke agenda te krijgen.

 

Terugluisteren

Luister de keynote-lezing van George Marshall terug op de website van TXT Radio.

 

Impressie keynote Kellie Liket - Impressie keynote George Marshall - Impressie 01 - Impressie 02 - Impressie 03 - Impressie 04 - Impressie 05 - Impressie 06 - Impressie 07 - Impressie 08 - Impressie 09 Impressie 10 Impressie 11 Impressie 12

Terug naar overzicht van impressies

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren